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Olive and echium oil gelled emulsions: Simulated effect of processing temperature, gelling agent and in vitro gastrointestinal digestion on oxidation and bioactive compounds

Título
Olive and echium oil gelled emulsions: Simulated effect of processing temperature, gelling agent and in vitro gastrointestinal digestion on oxidation and bioactive compounds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Gutierrez-Luna, K
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ansorena, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cruz, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Astiasaran, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 402
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-CXR
Abstract (EN): The impact and relative relevance of in vitro gastrointestinal digestion, processing temperature (room temper-ature or 180 degrees C), and gelling agent (GA) (carrageenan and alginate) on the bioactive compounds and oxidation status of olive and echium oils gelled formulations with 40% lipid incorporation was assessed. In vitro digestion was not affected by the GA, with >90% lipolysis in all formulations, but was the most relevant variable, pro-moting oxidation (MDA) regardless of the oil type, GA or temperature applied. Tocopherols and phenolic decreased with digestion, which could be interpreted as a protective response to pro-oxidative conditions during digestion. Temperature decreased olive oil phenolics. Gelification of echium oil using alginate reduced secondary oxidation products formation in comparison with carrageenan, with oxidation degrees after digestion equivalent to those shown with olive oil. The use of alginate with olive oil resulted in the most stable formulations, although not protecting its minor bioactive compounds from thermal degradation.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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