Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid-liquid microextraction followed by gas-chromatography-mass spectrometry
Mapa das Instalações
Edifício Principal | Main Building Edifício Pós-Graduações | Post-Graduate Building

Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid-liquid microextraction followed by gas-chromatography-mass spectrometry

Título
Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid-liquid microextraction followed by gas-chromatography-mass spectrometry
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Armindo Melo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sara C Cunha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Catarina Mansilha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 135 3
Páginas: 1071-1077
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-36J
Abstract (EN): A multiclass and multiresidue method for pesticide analysis in tomato was validated. Extraction and pre-concentration of the pesticide residues from acetonitrile extracts was performed by using dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) technique, followed by gas chromatography-mass detection. DLLME was performed using carbon tetrachloride as extractive solvent and acetonitrile extract as dispersive solvent, in order to increase enrichment factor of the extraction procedure. Validation parameters indicated the suitability of the method for routine analyses of thirty pesticides in a large number of samples. In general, pesticide recoveries ranged between 70% and 110% and repeatability ranged between 1% and 20%. The proposed method was applied to the monitoring of pesticides in tomatoes grown during winter in greenhouses. Among the compounds considered in this work, cyprodinil was found in tomato at concentrations of 0.33 mg/kg, other pesticides like azoxystrobin, fenhexanid, tolyfluanid, lambda-cyhalothrin and trifloxystrobin were also detected, but, not quantified. (C) 2012 Published by Elsevier Ltd.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=000310396700030">Indexado na ISI Web of Science</a>
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Polyphenols and Human Health: A Prospectus (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Francesco Visioli; Catalina A Alarcon De La Lastra; Cristina Andres Lacueva; Michael Aviram; Conceicao Calhau; Alfredo Cassano; Massimo D'Archivio; Ana Faria; Gaelle Fave; Vincenzo Fogliano; Rafael Llorach; Paola Vitaglione; Mario Zoratti; Marvin Edeas
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Food authentication by PCR-based methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel Mafra; Isabel M P L V O Ferreira; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (108)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Economia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-09-28 às 04:37:58 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias
SAMA2