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Castanea sativa male flower extracts as an alternative additive in the Portuguese pastry delicacy "pastel de nata"

Título
Castanea sativa male flower extracts as an alternative additive in the Portuguese pastry delicacy "pastel de nata"
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Caleja, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barros, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barreira, JCM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sokovic, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Calhelha, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bento, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ferreira, ICFR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food and FunctionImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 11
Páginas: 2208-2217
ISSN: 2042-6496
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-R5W
Abstract (EN): Replacing artificial additives by natural compounds is a current trend in the food industry. In addition to their preserving effect, naturally obtained ingredients often exhibit important levels of bioactivities. Generally, plant species represent better sources of natural ingredients, since their compounds are less prone to causing unpleasant taste or odour. Chestnut male flower (CMF) was reported to have high antioxidant and antimicrobial activities. Hence, it was tested as an alternative to potassium sorbate in the most treasured Portuguese delicacy: "pastel de nata". Different nutritional, chemical, physical and bioactive parameters were compared in two different periods: baking day and two days after baking. All samples presented similar nutritional and chemical profiles, but those added with CMF revealed higher contents of reducing agents and radical scavengers. Accordingly, the newly obtained formulation is expected to have better effects on consumers' health, maintaining the chemical characteristics, besides rendering a novel, economically profitable, application to CMF.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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