Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Volatile fraction of DOP "Castelo Branco" cheese: Influence of breed

Publicações

Volatile fraction of DOP "Castelo Branco" cheese: Influence of breed

Título
Volatile fraction of DOP "Castelo Branco" cheese: Influence of breed
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Ferreira, Isabel
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sampaio, Paulo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 112 4
Páginas: 1053-1059
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Outras ciências médicas
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-N62
Resumo (PT): “Castelo Branco” cheese is a Portuguese DOP cheese made from raw ewe’s milk coagulated with Cynara cardunculus, ripened for at least 40 days. “Merino da Beira Baixa” pure race is frequently used to produce milk for this cheese, however, exotic races such as Assaf and crusade of these two races are also used. The aim of this work has been to compare the volatile profile and sensory characteristics of DOP “Castelo Branco” cheeses manufactured during winter season with milk of breeds from Merino, Assaf and crusade of these two races and identify volatile compounds that can distinguish these cheeses. Volatile compounds profile was assayed by SPME–GC–MS. A total of 67 volatile compounds were separated and identified. The volatile profiles of the three types of cheeses differed significantly. Descriptive analysis and triangle tests confirmed that these cheeses presented significantly different sensory characteristics. Discriminant analysis showed that specific volatile components seemed to distinguish specific cheeses. <br> <br> Keywords: Cheese; Ovine race; Headspace analysis; Solid-phase microextraction; Volatile profile; Flavour <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-4SVKSVW-B&_user=2460038&_coverDate=02%2F15%2F2009&_rdoc=48&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235037%232009%23998879995%23696820%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=53&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=e2b00ceff6a72733fe9d6c4ee5955032"> Texto integral</a> <br> <br>
Abstract (EN): "Castelo Branco" cheese is a Portuguese DOP cheese made from raw ewe's milk coagulated with Cynara cardunculus. ripened for at least 40 days. "Merino da Beira Baixa" pure race is frequently used to produce milk for this cheese, however, exotic races such as Assafand crusade of these two races are also used. The aim of this work has been to compare the volatile profile and sensory characteristics of DOP "Castelo Branco" cheeses manufactured during winter season with milk of breeds from Merino, Assaf and crusade of these two races and identify volatile compounds that can distinguish these cheeses. Volatile compounds profile was assayed by SPME-CC-MS. A total of 67 volatile compounds were separated and identified. The volatile profiles of the three types of cheeses differed significantly. Descriptive analysis and triangle tests confirmed that these cheeses presented significantly different sensory characteristics. Discriminant analysis showed that specific volatile components seemed to distinguish specific cheeses.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: oliviapinho@fcna.up.pt
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-09-27 às 16:32:45 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias