Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > Mudanças tecnológicas no setor agroalimentar ibérico: possibilidades de inovação inclusiva e desenvolvimento territorial
Publication

Publications

Mudanças tecnológicas no setor agroalimentar ibérico: possibilidades de inovação inclusiva e desenvolvimento territorial

Title
Mudanças tecnológicas no setor agroalimentar ibérico: possibilidades de inovação inclusiva e desenvolvimento territorial
Type
Article in International Conference Proceedings Book
Year
2022
Authors
Tartaruga, Iván Gerardo Peyré
(Author)
FLUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications Without AUTHENTICUS Without ORCID
Sperotto, Fernanda Queiroz
(Author)
FLUP
Other information
Resumo (PT): Atualmente, o mundo vem atravessando um período acelerado de grandes transformações tecnológicas que podem ser exemplificadas pelos avanços na digitalização (big data, inteligência artificial e automação), na nanotecnologia, na biotecnologia, na genética, etc. Por isso, a atenção crescente da academia e dos governos em perspetivas teóricas, como a das Revoluções Tecnológicas ou das Transições Profundas (sociotécnicas), para compreender essas mudanças que afetam todas as economias e as sociedades. Nesse contexto, a própria noção de desenvolvimento territorial deve modificar-se no sentido de abarcar novas dimensões além das tradicionais (bem-estar social, competitividade económica e coesão social), como a sustentabilidade ambiental (desenvolvimento sustentável) e a apropriação tecnológica (desenvolvimento tecnológico). Especificamente, o setor agroalimentar também sofre a influência dessas transformações em várias atividades: nos serviços de big data relacionados à agricultura oferecidos pela Microsoft, Google e IBM; ou no comércio por grosso de alimentos pela Amazon e Alibaba. Ainda que importante para a economia da península ibérica, esse setor apresenta fragilidades, principalmente, em termos tecnológicos e de exclusão econômica de parte da população. Por essa razão, parece evidente a relevância da abordagem das inovações inclusivas, ou seja, aquelas inovações (de produto ou de processo produtivo) voltadas a estratos da população de baixo rendimento ou, até mesmo, desenvolvidas por essas pessoas. O objetivo desta investigação é estabelecer uma geografia económica agroalimentar para Espanha e Portugal, revelando as potencialidades de inovação inclusiva para o desenvolvimento territorial e considerando as relações urbanorurais como essenciais na troca de conhecimentos (analíticos, sintéticos e simbólicos). Metodologicamente, o estudo tem por base indicadores e experiências vinculados aos programas europeus de Especialização Inteligente e Horizonte 2020. Em conclusão, existem potencialidades de desenvolvimento, sobretudo, nos vínculos entre universidades e atores rurais direcionados à inclusão e à sustentabilidade, ressaltando a necessidade de reconfiguração dos sistemas agroalimentares e de integração em cadeias de valor globais.
Abstract (EN): Nowadays, the world is going through an accelerated period of great technological transformations that can be exemplified by advances in digitalization (big data, artificial intelligence and automation), nanotechnology, biotechnology, genetics, etc. Therefore, the growing attention of academia and governments in theoretical perspectives, such as Technological Revolutions or Deep Transitions (sociotechnical), to understand these changes that affect all economies and societies. In this context, the very notion of territorial development must change in order to encompass new dimensions, in addition to the traditional ones (social well-being, economic competitiveness and social cohesion), such as environmental sustainability (sustainable development) and technological appropriation (technological development). Specifically, the agri-food sector is also influenced by these transformations in various activities: in the big data services related to agriculture offered by Microsoft, Google and IBM; or wholesale food trade by Amazon and Alibaba. Although important for the economy of the Iberian Peninsula, this sector has weaknesses, mainly in terms of technology and economic exclusion of part of the population. For this reason, the relevance of the approach to inclusive innovations seems evident, that is, those innovations (product or production process) aimed at strata of the low-income population or even developed by these people. The objective of this research is to establish an agro-food economic geography for Spain and Portugal, revealing the potential of inclusive innovation for territorial development and considering urban-rural relations as essential in the exchange of knowledge (analytical, synthetic and symbolic). Methodologically, the study is based on indicators and experiences linked to the European Smart Specialization and Horizon 2020 programs. In conclusion, there is potential for development, especially in the links between universities and rural actors aimed at inclusion and sustainability, highlighting the need for reconfiguration of agri-food systems and integration into global value chains.
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
Documents
File name Description Size
ACTAS_V5Coloquio Iberico de Geografia_Tartaruga 315.39 KB
Related Publications

Of the same authors

O mapa da inovação em Portugal e as potencialidades regionais para ecoinovar (2023)
Summary of Presentation in a National Conference
Sperotto, Fernanda Queiroz; Tartaruga, Iván Gerardo Peyré; Marques, Teresa Sá ; Torres, Marcelo
Indutores e impactos das inovações verdes em Portugal (2021)
Summary of Presentation in a National Conference
Sperotto, Fernanda Queiroz; Tartaruga, Iván Gerardo Peyré
Digitalização e desenvolvimento nos territórios rurais da Europa: análise das políticas comunitárias (2021)
Summary of Presentation in a National Conference
Tartaruga, Iván Gerardo Peyré; Sperotto, Fernanda Queiroz
Análise de variedade relacionada da economia portuguesa (2021)
Summary of Presentation in a National Conference
Tartaruga, Iván Gerardo Peyré; Sperotto, Fernanda Queiroz
The role and potential of inclusive innovation and sustainability issues: a bibliometric analysis (2023)
Summary of Presentation in an International Conference
Tartaruga, Iván Gerardo Peyré; Sperotto, Fernanda Queiroz

See all (45)

Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-08-09 at 03:03:22 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing