Resumo (PT):
Esta comunicação centra-se na expansão, afirmação e sustentabilidade da vinha e do vinho no território do Douro Superior e segue como linhas de análise três fases da sua evolução: a primeira, embrionária e de reduzida expressão comercial, anterior ao surto da filoxera; a segunda, de lenta mas progressiva afirmação, do último quartel do século XIX às demarcações de 1907-1908, com o reconhecimento institucional do alargamento da Região Demarcada até à fronteira com Espanha; a terceira, ocorrida no decurso do século XX, que corresponde à consolidação vitivinícola desta sub-região, hoje produtora de vinho do Porto e vinhos DOC de elevada qualidade. Delimita-se no âmbito da progressiva valorização, ao longo do século XIX, da zona leste do Cima Corgo e os efeitos da filoxera na destruição dos vinhedos tradicionais Alto Douro, mudança associada à expansão vitivinícola no Douro Superior, já pressionada e favorecida por leis liberais de autorização de plantação e de liberalização do comércio de vinhos e por novos meios de ligação ao Porto. E integra-se num vasto campo de pesquisa sobre o processo de transformações do espaço regional duriense e a expansão do vinhedo com diferenças intra-regionais.
Abstract (EN):
This communication focuses on the expansion, affirmation and sustainability of vines and wine in the territory of the Douro Superior and follows as lines of analysis three phases of its evolution: the first, embryonic and of reduced commercial expression, prior to the outbreak of phylloxera; the second, of slow but progressive affirmation, from the last quarter of the 19th century to the demarcations of 1907-1908, with the institutional recognition of the enlargement of the Douro Demarcated Region to the border with Spain; the third, occurred during the twentieth century, which corresponds to the wine consolidation of this sub-region, today producer of Port wine and high quality DOC wines. It is delimited in the context of the progressive appreciation, throughout the nineteenth century, of the eastern zone of Cima Corgo and the effects of phylloxera on the destruction of the traditional vineyards of Alto Douro, a change associated with the wine expansion in the Douro Superior, already pressured and favored by liberal laws of authorization of planting and liberalization of the wine trade and by new means of connecting to Porto. It is part of a vast field of research on the process of transformations of the Douro’s regional area, on the expansion of the vineyard with intra-regional differences.
Language:
Portuguese
Type (Professor's evaluation):
Scientific