Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > Avaliação da qualidade das ementas em instituições particulares de solidariedade social do Concelho de Águeda
Publication

Publications

Avaliação da qualidade das ementas em instituições particulares de solidariedade social do Concelho de Águeda

Title
Avaliação da qualidade das ementas em instituições particulares de solidariedade social do Concelho de Águeda
Type
Article in National Scientific Journal
Year
2013
Authors
Lima, João
(Author)
Other
The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. Without AUTHENTICUS Without ORCID
Rocha, Ada
(Author)
FCNAUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications View Authenticus page View ORCID page
Journal
No. 17
Pages: 16-19
ISSN: 2182-7230
Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Health sciences
CORDIS: Health sciences
Other information
Resumo (PT): Introdução: A avaliação qualitativa das ementas permite saber se as refeições cumprem as recomendações para uma alimentação saudável. Objectivos: Avaliar qualitativamente as ementas de quatro instituições de solidariedade social do concelho de Águeda, identificando as principais não conformidades, perspectivando soluções de intervenção. Metodologia: Após recolha dos planos de ementas, foi feita a análise qualitativa segundo os critérios estabelecidos no Sistema de Planeamento e Avaliação de Refeições Escolares. Resultados: Globalmente, 50% das ementas foram classificadas como não aceitáveis e 50% como aceitáveis. Em relação aos itens gerais de avaliação, estes classificam 50% das ementas como não aceitáveis e 50% como aceitáveis. Todas as sopas foram classificadas como não aceitáveis. 75% das ementas foram classificadas quanto à qualidade da carne, pescado e ovo oferecidos, como não aceitáveis, e 25% como aceitáveis. Em relação aos acompanhamentos fornecedores de hidratos de carbono, 50% das ementas foram classificadas como aceitáveis e as restantes como muito boas e relativamente ao acompanhamento de hortícolas e leguminosas, 50% como não aceitáveis e as restantes como aceitáveis. Relativamente à sobremesa, 50% das ementas encontravam-se aceitáveis, 25% não aceitáveis e 25% muito boas. Discussão: As falhas encontradas comprometem os principais objectivos da educação alimentar em meio escolar, que deveriam passar por criar nas crianças atitudes positivas face aos alimentos e à alimentação, desenvolver hábitos alimentares saudáveis e evidenciar a necessidade de uma alimentação saudável e diversificada na promoção da saúde. Conclusões: Este trabalho permitiu identificar as principais não conformidades transversais às instituições avaliadas, sendo de realçar a não conformidade ao nível das sopas e qualidade da carne, pescado e ovo oferecidos, mostrando a necessidade de as melhorar, nomeadamente através da acção de profissionais de saúde especializados que integrem o planeamento das ementas.
Abstract (EN): Introduction: The qualitative assessment of menus lets enables the knowledge about the conformity of meals with the recommendations for healthy eating. Objectives: To evaluate qualitatively the menus of four charities of the county of Águeda, identifying the major non- -conformities, envisaging intervention solutions. Methodology: After collection of menu plans, they were qualitatively analyzed using the criteria listed in the System of Planning and Evaluation of School Meals. Results: 50% of the menus were classified as unacceptable and 50% were acceptable. In general items 50% of the menus were classified as unacceptable and 50% were acceptable. All soups were classified as unacceptable. 75% of the menus were classified according to the quality of meat, fish and eggs offered as unacceptable, and 25% as acceptable. With regard to suppliers accompaniments of carbohydrates, 50% of the menus were classified as acceptable and the others as very good and the accompanying vegetables and legumes, 50% as acceptable and the other as unacceptable. Regarding dessert, 50% of the menus were acceptable, 25% unacceptable and 25% very good. Discussion: Faults found eventually compromise the main objectives of food education in schools, which should go through the children create positive attitudes to food and diet, develop healthy eating habits and highlight the need for a healthy and diversified promotion health. Conclusions: This study shows the need for improving nonconformities, namely through the action of skilled health professionals to incorporate the provision of meals
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
Contact: adarocha@fcna.up.pt
Notes: Indexação: desconhecida (revisto em Fevereiro de 2013).
License type: Click to view license CC BY-NC
Documents
File name Description Size
Avaliação da Qualidade das Ementas 141.97 KB
Related Publications

Of the same authors

Health promotion healthy eating in University of Porto (2015)
Other Publications
Lima, João; Rocha, Ada
Food supply in take away or delivery restaurants in confinement period (2022)
Summary of Presentation in a National Conference
Ferreira, A. Cristina; Pinto, A. Maria; Meireis, Daniela; Rocha, Ada; Viegas, Cláudia; Lima, João; Afonso, Cláudia

See all (8)

Of the same journal

Vitamina D: uma verdadeira hormona. (2008)
Article in National Scientific Journal
Pereira, Fábio; Almeida, Maria Daniel Vaz de
Tratamento Nutricional da Glicogenose Tipo IA (2003)
Article in National Scientific Journal
Carla Morgado
The effect of a nutrition education intervention on school-age boys attending a sports camp (2014)
Article in National Scientific Journal
Silva, C.S.; Teixeira, Vitor Hugo; Carvalho, Pedro
Satisfação no trabalho numa empresa de restauração pública (2010)
Article in National Scientific Journal
Silva, Joana ; Graça, Pedro; Costa, Alexandra
Reliability of the Meals in Our Household Questionnaire in Portuguese Preschool Children (2014)
Article in National Scientific Journal
Sancho, Teresa; Pinto, Ezequiel; Moreira, Rita; Mota, J.; Vale, Susana; Moreira, Pedro

See all (47)

Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-08-06 at 11:27:19 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing