Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > Portugal e o padrão alimentar mediterrânico.
Publication

Publications

Portugal e o padrão alimentar mediterrânico.

Title
Portugal e o padrão alimentar mediterrânico.
Type
Article in National Scientific Journal
Year
2008
Authors
Durão, Catarina
(Author)
Other
The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. Without AUTHENTICUS Without ORCID
Oliveira, J.
(Author)
Other
The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. Without AUTHENTICUS Without ORCID
Journal
Vol. 14 No. 3
Pages: 115-128
ISSN: 0873-4364
Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Other medical sciences
CORDIS: Health sciences
Other information
Resumo (PT): Objectivos: Avaliar a relação de proximidade entre as disponibilidades alimentares portuguesas e as de quatro países banhados pelo Mediterrâneo. Avaliar ainda se as capitações diárias estiveram (ou estão) próximas das consideradas típicas da alimentação mediterrânica. Métodos: Comparámos as disponibilidades alimentares de Portugal com as da Grécia, Espanha, Itália e França, no seio da antiga União Europeia dos 15, usando as balanças alimentares da Food and Agricultural Organization e analisando quatro décadas (1961-2000). Comparámos também as capitações diárias portuguesas com as descritas como típicas da alimentação mediterrânica pelo Estudo dos Sete Países e pelo Estudo EURATOM. Discussão: Existiu, aparentemente, um grupo de países (Portugal, Grécia, Itália, Espanha e França) com disponibilidades alimentares semelhantes. Ao comparar as capitações portuguesas com os dois estudos referidos, verificou-se existir uma proximidade entre Portugal e Grécia, bem como entre Portugal e Sul de Itália. Conclusões: Apesar de na década de 60 existir um núcleo de países cujas disponibilidades e capitações alimentares indicam a proximidade de um padrão alimentar mediterrânico, foi-se verificando um distanciamento destes países.
Abstract (EN): Objectives: We proposed to evaluate Portugal’s food availabilities compared to the availabilities of four Mediterranean countries (Greece, Spain, Italy and France). Furthermore, we proposed to evaluate if Portugal’s food availabilities were (or are) near to the ones described as typical of the Mediterranean Diet. Methods: Data from four decades (1961-2000) of FAO’s Food Balance Sheets was analyzed. We also compared Portugal’s availabilities with data from two well known studies (Seven Countries and EURATOM studies). Results: Where it concerns the data from FAO’s food balance sheets, there was a group of countries (Portugal, Greece, Italy, Spain and France) with similar availabilities. As for the comparison between Portugal and data from the two mentioned studies, we observed an alternated proximity Portugal – Greece / Portugal – South of Italy. Conclusions: In the 60’s there was a group of countries with avalabilities close to the ones described for the Mediterranean Diet. This situation changed over time.
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
Contact: mdvalmeida@fcna.up.pt
License type: Click to view license CC BY-NC
Documents
File name Description Size
PORTUGAL E O PADR?O ALIMENTAR MEDITERR?NICO 1020.16 KB
Related Publications

Of the same authors

Evolução das disponibilidades de alguns alimentos em Portugal de 1916 a 2000 (2007)
Article in National Scientific Journal
Durão, Catarina; Oliveira, J.; Almeida, Maria Daniel Vaz de

Of the same journal

Revista de Alimentacao Humana: Editorial [Revista de Alimentacao Humana: Editorial] (2010)
Another Publication in an International Scientific Journal
Poínhos, Rui
Editorial [Editorial] (2010)
Another Publication in an International Scientific Journal
Poínhos, Rui
Editorial [Editorial] (2011)
Another Publication in an International Scientific Journal
Poínhos, Rui
Cooking without gluten [Cozinhar sem glúten] (2007)
Another Publication in an International Scientific Journal
Silva, Diana; Vasconcelos, C; Valente, A; Dias, JA; Trindade, E; Pissarro, S; Vaz, B
Stresse e sua relação com a obesidade (2014)
Article in National Scientific Journal
Melim, D.; Pinhão, Sílvia; Correia, Flora

See all (104)

Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-07-28 at 18:33:26 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing