Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > Caracterização antropométrica e consumo alimentar em atletas de remo
Publication

Publications

Caracterização antropométrica e consumo alimentar em atletas de remo

Title
Caracterização antropométrica e consumo alimentar em atletas de remo
Type
Article in National Scientific Journal
Year
2010
Authors
Martins, Margarida
(Author)
FCNAUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications Without AUTHENTICUS Without ORCID
Rocha, Ada
(Author)
FCNAUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications View Authenticus page View ORCID page
Journal
Vol. 16 No. 2
Pages: 37-46
ISSN: 0873-4364
Indexing
Publicação em Scopus Scopus
Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Health sciences
CORDIS: Health sciences
Other information
Resumo (PT): Objectivos: Avaliar a composição corporal e caracterizar o consumo alimentar numa amostra de remadores portugueses. Material e métodos: Um estudo descritivo transversal foi desenvolvido com a participação de 25 atletas de remo. Para caracterizar o consumo alimentar recorreu-se à aplicação indirecta de um Questionário semi-quantitativo de Frequência Alimentar. Para a avaliação da composição corporal foram utilizados métodos indirectos: a bioimpedância eléctrica e as pregas cutâneas para medição da percentagem de gordura e métodos directos: altura, peso e perímetro da cintura. A análise estatística foi realizada com o auxílio do programa Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Resultados: A amostra constituída por 6 atletas do sexo feminino e 19 do sexo masculino, apresentava uma média de idades de 17,4 ± 4,3 anos. 88% dos atletas eram normoponderais. Observaram-se diferentes resultados na determinação da percentagem de gordura corporal em ambos os sexos, pelas duas metodologias utilizadas (Bioimpedância e Pregas cutâneas), sendo os valores de gordura corporal encontrados pela avaliação da bioimpedância superiores. Relativamente ao consumo alimentar, verificou-se que os inquiridos praticam hábitos alimentares pouco saudáveis, nomeadamente no que se refere ao consumo insuficiente de frutos, hortícolas, peixe e leguminosas e ao consumo excessivo de refrigerantes e produtos açucarados. Conclusões: O acompanhamento continuado dos atletas por profissionais da área da Nutrição é fundamental, particularmente nas faixas etárias mais jovens, de forma a corrigir hábitos alimentares desequilibrados contribuindo para uma melhoria generalizada
Abstract (EN): Objectives: Analyze body composition and characterize the food intake in a sample of Portuguese rowers. Methods: A cross-sectional study was developed with the participation of 25 rowing athletes. To characterize the food intake an indirect semi-quantitative food frequency questionnaire was applied to athletes. For the evaluation of body composition indirect methods were used: bioelectrical impedance and skin folds to measure the percentage of fat and also direct methods: height, weight and waist circumference. The statistical analysis of data was made using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Results: The sample consisted of 6 female athletes and 19 male. Rowers’ average age was 17.4 ± 4.3 years. 88% of the athletes had normal weight. No agreement was found in the determination of the percentage of body fat in both sexes, by the methodologies used (bioimpedance and skin folds). Higher values of body fat were found by impedance. Regarding food intake, it was found that respondents practice unhealthy eating habits, particularly concerning the insufficient consumption of fruits, vegetables, fish and pulses and excessive consumption of soft drinks and sugar products. Conclusions: The continuous monitoring of athletes by nutrition professionals is essential, particularly in younger age groups, to rectify unbalanced diets and to improve health status aiming to achieve maximum sports performance.
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
Contact: adarocha@fcna.up.pt
Notes: <a href="http://www.scopus.com/record/display.url?eid=2-s2.0-78651392219&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&st1=Caracteriza%C3%A7%C3%A3o+antropom%C3%A9trica+e+consumo+alimentar+em+atletas+de+remo&sid=tsaPZ0j1p0ksiKIv_hn-zQJ%3a30&sot=b&sdt=b&sl=83&s=TITLE-ABS-KEY%28Caracteriza%C3%A7%C3%A3o+antropom%C3%A9trica+e+consumo+alimentar+em+atletas+de+remo%29&relpos=0&relpos=0&searchTerm=TITLE-ABS-KEY%28Caracteriza%C3%A7%C3%A3o%20antropom%C3%A9trica%20e%20consumo%20alimentar%20em%20atletas%20de%20remo%29">Indexado na Scopus</a>
License type: Click to view license CC BY-NC
Documents
File name Description Size
RAH_2010_n2_5_Martins e Rocha 300.57 KB
Related Publications

Of the same authors

Food habits of Portuguese University students (2010)
Poster in an International Conference
Martins, Margarida; Rocha, Ada
Consumo de lacticínios em universitários portugueses (2009)
Summary of Presentation in a National Conference
Martins, Margarida; Rocha, Ada
Caracterização do consumo de hortofrutícolas em atletas de remo (2009)
Summary of Presentation in a National Conference
Martins, Margarida; Rocha, Ada
Food habits of portuguese university students (2010)
Summary of Presentation in an International Conference
Martins, Margarida; Rocha, Ada
Estimativa visual na avaliação do desperdício alimentar em refeições escolares, em escola do ensino público (2012)
Summary of Presentation in an International Conference
Martins, Margarida Liz; Jardim, Joana; Rocha, Ada

See all (9)

Of the same journal

Revista de Alimentacao Humana: Editorial [Revista de Alimentacao Humana: Editorial] (2010)
Another Publication in an International Scientific Journal
Poínhos, Rui
Editorial [Editorial] (2010)
Another Publication in an International Scientific Journal
Poínhos, Rui
Editorial [Editorial] (2011)
Another Publication in an International Scientific Journal
Poínhos, Rui
Cooking without gluten [Cozinhar sem glúten] (2007)
Another Publication in an International Scientific Journal
Silva, Diana; Vasconcelos, C; Valente, A; Dias, JA; Trindade, E; Pissarro, S; Vaz, B
Stresse e sua relação com a obesidade (2014)
Article in National Scientific Journal
Melim, D.; Pinhão, Sílvia; Correia, Flora

See all (103)

Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-07-14 at 20:07:10 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing