Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > Cacau, chocolate e risco cardiovascular
Publication

Publications

Cacau, chocolate e risco cardiovascular

Title
Cacau, chocolate e risco cardiovascular
Type
Article in National Scientific Journal
Year
2011
Authors
Santos, Alejandro
(Author)
FCNAUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications View Authenticus page View ORCID page
Journal
No. 21 ABR-JUN
Pages: 12-17
ISSN: 1646-4834
Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Other medical sciences
CORDIS: Health sciences
Other information
Resumo (PT): O cacau foi introduzido na Europa no século XVI. Em 1737, Lineu designou o cacaueiro como Theobroma (alimento divino). A Theobroma cacao L. é uma árvore de grande importância económica, de 4 a 8 metros de altura, tem folha perene, pertence à família das Sterculiaceae sendo originária das zonas tropicais das Américas. Os eventuais efeitos benéficos para a saúde associados tanto ao consumo de cacau como de chocolate, assim como o seu uso pela medicina, não são conceitos inovadores. No passado, a Theobroma cacao era frequentemente usada como medicamento, tendo o seu uso terapêutico sido progressivamente abandonado. No século XVIII, acreditava-se que o cacau fortalecia o coração e reduzia a angina, apesar de não haver qualquer evidência científica a sustentar estas afirmações. No entanto, dados de estudos recentes suportam um potencial efeito na promoção da saúde associado ao consumo de derivados de cacau.
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
Contact: alejandrosantos@fcna.up.pt
Documents
We could not find any documents associated to the publication with allowed access.
Related Publications

Of the same authors

Nutrição e Doença de Alzheimer (2015)
Educational Publication
Correia, A.; Filipe, J.; Santos, Alejandro; Graça, Pedro
Linhas de orientação para uma alimentação vegetariana saudável (2015)
Educational Publication
Silva, Sandra Cristina; Pinho, João Pedro; Borges, Cátia; Santos, Cristina Teixeira; Santos, Alejandro; Graça, Pedro
Variance of bioimpedance analysis measurements with physical activity and ingestion of food and water (2010)
Poster in a National Conference
Oliveira, Bruno; Correia, Flora; Santos, Alejandro; Morais, Carla; Ribeiro, Gabriela; Pereira, José; Garcia, Martina; Rowcliffe, Patricia; Taboada, Sonia
Ocorrência de cafestol e caveol em amostras de café (2011)
Poster in a National Conference
Silva, José Avelino ; Fard, Marzieh Moeen ; Borges, Nuno ; Santos, Alejandro ; Alves, Arminda
Variance of bioimpedance analysis measurements with exercise and ingestion (2010)
Poster in an International Conference
Correia, Flora; Garcês, M.; Garcia, M.; Morais, C. ; Pereira, J.; Ribeiro, G.; Rowcliffe, P. ; Taboada, S.; Santos, Aljandro; Oliveira, Bruno

See all (140)

Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-10-04 at 06:26:05 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing | Electronic Yellow Book