Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > Avaliação da Adequação Nutricional de uma Refeição Servida em uma Unidade de Alimentação Universitária Portuguesa
Publication

Publications

Avaliação da Adequação Nutricional de uma Refeição Servida em uma Unidade de Alimentação Universitária Portuguesa

Title
Avaliação da Adequação Nutricional de uma Refeição Servida em uma Unidade de Alimentação Universitária Portuguesa
Type
Article in International Scientific Journal
Year
2009
Authors
Rocha, Ada
(Author)
FCNAUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications View Authenticus page View ORCID page
Martins, Margarida
(Author)
FCNAUP
View Personal Page Search for Participant Publications Without AUTHENTICUS Without ORCID
Journal
Pages: 61-65
ISSN: 1676-2274
Publisher: Sibelle Agostini
Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Other medical sciences
CORDIS: Health sciences
Other information
Authenticus ID: P-010-MRY
Resumo (PT): O objectivo deste estudo consistiu em avaliar a adequação nutricional do almoço servido numa Unidade de Alimentação universitária portuguesa, tendo por base o consumo médio per capita em relação às necessidades do utente tipo. Para este fim efectuou-se a pesagem de todos os alimentos servidos. O valor médio encontrado foi convertido em energia e macronutrientes utilizando a Tabela de Composição de Alimentos Portuguesa e os valores obtidos compararam-se com as recomendações nutricionais diárias para um indivíduo referência. Verificou-se que o valor energético médio fornecido no almoço foi de 713 Kcal (correspondendo a 28,5% do valor energético total diário) e que a percentagem de Hidratos de Carbono, Proteínas e Lípidos fornecida foi respectivamente, 31,5%, 28,0% e 40,5%. Concluiu-se que a refeição analisada é desequilibrada, dado ser hiperproteica, hiperlipidica e pobre em hidratos de carbono. A inadequação das capitações servidas sugere a necessidade de estratégias de intervenção nutricionais a curto prazo. Palavras-chave: adequação nutricional, Unidade de Alimentação, per capita
Abstract (EN): The aim of this study was to evaluate the nutritional adequacy at the lunch served at an university Food Unit, based on the average per capita consumption related to habitual customer requirements. For this purpose weighing of all foods served was performed. The average weight of meals component was converted into energy and macronutrients using the Portuguese Food Composition Table, and compared to energy and nutritional diary recommendations for a reference individual. It was found that the average energy provided for lunch was 713 Kcal (28,5% of total daily energy - TDE) and the percentage of carbohydrate, protein and fat supplied were respectively 31,5%, 28% and 40,5% of TDE. We may conclude that meal served was nutritionally inadequate, since it was hiperproteic, hiperlipidic and poor in carbohydrates. The inadequacy of per capita amounts suggests the need of nutritional intervention strategies in a short time. Keywords: nutritional adequacy, Food Unit, per capita
Language: English
Type (Professor's evaluation): Scientific
Contact: adarocha@fcna.up.pt
Documents
We could not find any documents associated to the publication with allowed access.
Related Publications

Of the same authors

Evaluation of Fruit Wastage at Portuguese Homes (2010)
Summary of Presentation in an International Conference
Martins, Margarida; Rocha, Ada; Sampaio, Joana
Project - 'Colourful world of foods (2010)
Article in International Conference Proceedings Book
Martins, Margarida; Rocha, Ada
Nutritional adequacy of a meal served at a Food Service University unit (2010)
Article in International Conference Proceedings Book
Martins, Margarida; Rocha, Ada
Avaliação das condições higio sanitárias de funcionamento de serviços de alimentação (2010)
Article in International Conference Proceedings Book
Martins, Margarida; Rocha, Ada

Of the same journal

Estudo dos desperdícios alimentares em meio escolar (2011)
Article in International Scientific Journal
Campos, V.; Viana, I.; Oliveira, B.; Rocha, Ada
Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-07-20 at 21:46:36 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing