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Dietary patterns derived from principal component analysis (PCA) and risk of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis

Título
Dietary patterns derived from principal component analysis (PCA) and risk of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Garcia Larsen, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Morton, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Norat, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Potts, JF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Reeves, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bakolis, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 73
Páginas: 366-386
ISSN: 0954-3007
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-BRM
Abstract (EN): Background and aim Colorectal cancer (CRC) is highly prevalent worldwide, with dietary habits being a major risk factor. We systematically reviewed and meta-analysed the observational evidence on the association between CRC and dietary patterns (DP) derived from principal component analysis. Design PRISMA guidelines were followed. Web of Science, Medline/PubMed, EMBASE, and The Cochrane Library were searched to identify all eligible papers published up to the 31st July 2017. Any pre-defined cancer of the colon was included, namely colon-rectal cancer (CRC), colon cancer (CC), rectal cancer (RC), or proximal and distal CC, if available. Western (WDP) and prudent (PDP) dietary patterns were compared as a proxy to estimate "unhealthy" (Rich in meat and processed foods) and "healthy" diets (containing fruits or vegetables), respectively. Meta-analyses were carried out using random effects model to calculate overall risk estimates. Relative risks (RR) and 95% confidence intervals were estimated comparing the highest versus the lowest categories of dietary patterns for any of the forms of colon cancer studied. Results 28 studies were meta-analysed. A WDP was associated with increased risk of CRC (RR 1.25; 95% CI 1.11, 1.40), and of CC (RR 1.30; 95% CI 1.11, 1.52). A PDP was negatively associated with CRC (RR 0.81; 95% CI 0.73, 0.91). Sensitivity analyses showed that individuals from North-and South-American countries had a significantly higher risk of CRC than those from other continents. Conclusion A PDP might reduce the risk of CRC. Conversely, a WDP is associated with a higher risk of disease.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 21
Documentos
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