Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Rosmarinic acid, major phenolic constituent of Greek sage herbal tea, modulates rat intestinal SGLT1 levels with effects on blood glucose

Rosmarinic acid, major phenolic constituent of Greek sage herbal tea, modulates rat intestinal SGLT1 levels with effects on blood glucose

Título
Rosmarinic acid, major phenolic constituent of Greek sage herbal tea, modulates rat intestinal SGLT1 levels with effects on blood glucose
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Marisa F Azevedo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cristovao F Lima
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Fernandes Ferreira
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria Judite Almeida
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Jonathan M Wilson
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Cristina Pereira Wilson
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 55
Páginas: S15-S25
ISSN: 1613-4125
Editora: Wiley-Blackwell
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Pubmed / Medline
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-RPB
Resumo (PT): Previous results suggested that the effects of Salvia fruticosa tea (SFT) drinking on glucose regulation might be at the intestinal level. Here we aim to characterize the effects of SFT treatment and of its main phenolic constituent – rosmarinic acid (RA) – on the levels and localization of the intestinal Na1/glucose cotransporter-1 (SGLT1), the facilitative glucose transporter 2 and glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Methods and results: Two models of SGLT1 induction in rats were used: through diabetes induction with streptozotocin (STZ) and through dietary carbohydrate manipulation. Drinking water was replaced with SFT or RA and blood parameters, liver glycogen and the levels of different proteins in enterocytes quantified. Two weeks of SFT treatment stabilized fasting blood glucose levels in STZ-diabetic animals. The increase in SGLT1 localized to the enterocyte brush-border membrane (BBM) induced by STZ treatment was significantly abrogated by treatment with SFT, without significant changes in total cellular transporter protein levels. No effects were observed on glucose transporter 2, Na1/K1-ATPase or glucagon-like peptide-1 levels by SFT. Additionally, SFT and RA for 4 days significantly inhibited the carbohydrate-induced adaptive increase of SGLT1 in BBM. Conclusion: SFT and RA modulate the trafficking of SGLT1 to the BBM and may contribute to the control of plasma glucose.
Abstract (EN): Scope: Previous results suggested that the effects of Salvia fruticosa tea (SFT) drinking on glucose regulation might be at the intestinal level. Here we aim to characterize the effects of SFT treatment and of its main phenolic constituent - rosmarinic acid (RA) - on the levels and localization of the intestinal Na+/glucose cotransporter-1 (SGLT1), the facilitative glucose transporter 2 and glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Methods and results: Two models of SGLT1 induction in rats were used: through diabetes induction with streptozotocin (STZ) and through dietary carbohydrate manipulation. Drinking water was replaced with SFT or RA and blood parameters, liver glycogen and the levels of different proteins in enterocytes quantified. Two weeks of SFT treatment stabilized fasting blood glucose levels in STZ-diabetic animals. The increase in SGLT1 localized to the enterocyte brush-border membrane (BBM) induced by STZ treatment was significantly abrogated by treatment with SFT, without significant changes in total cellular transporter protein levels. No effects were observed on glucose transporter 2, Na+/K+-ATPase or glucagon-like peptide-1 levels by SFT. Additionally, SFT and RA for 4 days significantly inhibited the carbohydrate-induced adaptive increase of SGLT1 in BBM. Conclusion: SFT and RA modulate the trafficking of SGLT1 to the BBM and may contribute to the control of plasma glucose.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: cpereira@bio.uminho.pt
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Polyphenols and Human Health: A Prospectus (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Francesco Visioli; Catalina A Alarcon De La Lastra; Cristina Andres Lacueva; Michael Aviram; Conceicao Calhau; Alfredo Cassano; Massimo D'Archivio; Ana Faria; Gaelle Fave; Vincenzo Fogliano; Rafael Llorach; Paola Vitaglione; Mario Zoratti; Marvin Edeas
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Food authentication by PCR-based methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel Mafra; Isabel M P L V O Ferreira; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (108)

Da mesma revista

(Poly)phenol-Rich Diets in the Management of Endothelial Dysfunction in Diabetes Mellitus: Biological Properties in Cultured Endothelial Cells (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rocha, S; Oskolkova, O; Victor de Freitas; Reis, A
New insights into the antiangiogenic and proangiogenic properties of dietary polyphenols (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Diniz, C; Suliburska, J; Ferreira, Isabel
Use of FISH-FLOW as a Method for the Identification and Quantification of Bacterial Populations (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Bucheli, JEV; Lee, Y; Kim, B; Azevedo, NF; Azevedo, AS; Todorov, SD; Ji, YS; Kang, H; Holzapfel, WH
Pharmacokinetics of blackberry anthocyanins consumed with or without ethanol: A randomized and crossover trial (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marques, Claúdia; Iva Fernandes; Norberto, Sónia; Sá-Couto CD; Teixeira, Diana; Freitas, Victor de; Nuno Mateus; Conceicao Calhau; Faria, Ana
Pharmacokinetic and safety profile of trans-resveratrol in a rising multiple-dose study in healthy volunteers (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Almeida, L; Vaz Da Silva, M; Falcao, A; Soares, E; Costa, R; Loureiro, AI; Fernandes Lopes, C; Rocha, JF; Nunes, T; Wright, L; soares-da-silva, p

Ver todas (14)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-11-02 às 15:35:45 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico